5 sekunnin virhe, jonka takia et saa lasta toimimaan niinkuin haluat

26.3.2018
 • Heippa!

  Viime kirjeessäni puhuin sinulle rankaisemisen haitoista ja lupasin kertoa viiden sekunnin ajatusvirheen, jonka korjaamisella pystyt muuttamaan lapsen toimintaa.

  Mutta ennen tätä käydään yksi asia läpi:

  Lapsen käytöstä muuttaa tehokkaasti se, että hänelle opetetaan uusia tapoja.

  Sillä – kuten Ben Furman opettaa – kun lapsi törttöilee, on aina taustalla joku asia mitä hänen pitäisi oppia.

  Jos hän ei suostu laittamaan päällysvaatteita päälle, hänen täytyy vaatteiden pukemisen lisäksi opetella sujuvaa siirtymistä.

  Jos hän ei suostu syömään mitään uutta ruokaa, hänen täytyy opetella uusiin ruokiin tutustumista: haistelua, koskettelua ja maistelua.

  Mutta mitä tapahtuu sinulle, kun lapsi törttöilee: ensimmäinen ajatuksesi on todennäköisesti se, että nyt pitäisi tehdä jotain. Sinulle saattaa välähtää mieleen olla empaattinen ja auttaa lasta eteenpäin, sekä opettaa häntä. Mutta usein meillä vanhemmilla on vain vähän keinoja tähän, ja siksi se on vaikeaa.

  Ja silloin tuleekin meidän ihana psyyke vastaan. Olet ehkä kasvanut perheessä jossa rankaisua ja uhkailua käytettiin pääasiallisena lastenkasvatuskeinona.

  Ja koska jos et heti ryhdy auttamaan lasta toimimaan paremmin, ja varsinkin jos se mitä teet ei heti auta, aivosi ryhtyy puhumaan sinua yli tästä sinulle tuntemattomasta toimintatavasta: erityisesti jos jäät miettimään sitä mitä pitäisi tehdä, aivot tulkitsevat tämän epäröimiseksi. Ja kun me epäröimme, aivot haluavat pysäyttää sinun toimintaasi ja siirtää sinut tekemään sitä, mikä on sinulle tuttua.

 • Aivot ryhtyvät puhumaan seuraavaa: “kyllähän lapsen pitäisi totella aikuista” “miksi tuo ei koskaan tottele” “nyt pakotan lapsen tekemään niinkuin haluan” “ihan turhia nuo positiiviset keinot, muakin tukistettiin ja ei musta tullut mitään friikkiä, ihan olen normaali” “onkohan tämä toimintatapa nyt oikein oikein, tietääköhän ne kasvatuskirjailijat tästä oikeasta elämästä mitään, ei kyllä onnistu tämä homma”

  Tämä sama ilmiö näkyy monella elämän alalla: istut palaverissa, sinulle tulee idea mieleesi. Et sano sitä heti, jolloin saman tien aivot ryhtyvät puhumaan sinua ympäri: “onkohan tämä nyt viisas ajatus, ehkä pitäisi olla kuitenkin hiljaa”.

  Tai kun olet päättänyt mennä illalla jumppaan, vain ihan hetki epäröintiä aiheuttaa sen, että aivot ryhtyvät puhumaan sinua ulos tästä toiminnasta: “ei ehkä kuitenkaan kannata, siellähän sataa, kastun ja tulen sairaaksi, pitää tehdä lapsille ruokaa”.

  Tunnistat varmasti ilmiön?

  Tätä ilmiötä psykologiassa kutsutaan “metakognitioksi” tai ymmärrettävimmin siksi, että ajattelemme sitä mitä olemme ajattelemassa.

  Mutta tämän 5 sekunnin virheen voi katkaista. Toimimalla positiivisesti heti. Kertomalla aivoille, että tämä on nyt se tapa miten minä toimin. Tekemällä itselleen pientä aivopesua opiskelemalla positiivisia lastenkasvatustekniikoita. Aivotkin oppivat: tämä on järkevä ja oikea tapa kasvattaa minun rakasta lastani

  🙂 Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Lapsesta ei tule paha vaikka lopettaisit rankaisemisen ihan kokonaanUnohda 2 vuotiaan tarrataulut, tee sen sijaan näin…
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita