Aika kusinen juttu... ;) ja miten siitä ehkä voisi selvitä

19.2.2018
 • Heippa!

  Nyt tuli todella paha kysymys! Mutta yritetään!

  “Olen törmännyt seuraavaan ongelmaan, josta esimerkki eiliseltä.

  Lapseni 3 vee suuttuu koska ei saa katsoa illalla kuin yhden lasten ohjelman nousee tv pöydälle ilman housuja ja pissaa siihen.

  Olen kyllä sopinut jo ennen ohjelman alkua että katsot vain yhden jakson, jonka jälkeen mennään suihkuun, iltapalalle, hampaan pesulle ja nukkumaan. Sopimukseksi ollaan läpäisty yläfemmat ja olen varmistanut että lapsi ymmärtää mitä sovittiin.

  Itse menin lasten ohjelman aikaan suihkuun, joten en nähnyt pissaamista. Lapsi kyllä kertoi pissaneensa ja tuli hakemaan kylpyhuoneesta paperia jolla siivoaa pissan.

  Kuinka näihin pissa ja kakka uhmiin tulisi suhtautua??

  Olen pyytänyt siivoamaan omat hölmöilynsä ja kertonut etten tykkää sotkemisesta pissat , kakat tai huutaminen ei auta hän ei saa tahtoaaan läpi sopimus on sopimus. Olen pyytänyt kertomaan jos kiukuttaa ja yhdessä voitais siten miettiä ratkaisu esim katsotaan huomenna lisää lasten ohjelmia.
  Mitenkään en ole rangaissut.

 • Mutta nyt alkaa ottaa päähän tämä ulosteilla uhmaaminen.”

  Lähtisin purkamaan tätä sosiaalisen tarinan kautta. Piirrä lapselle tarina siitä mitä tapahtuu, kun teette asioita niin kuin sinä olet toivonut:
  1) Katotaan ohjelma
  2) Pannaan telkkari kiinni
  3) Mennään vessaan.. tai miten teillä rutiini meneekään
  4) Ja lopuksi mikä lopputulos (esim. haleja sängyssä, iloinen mieli, oma pupu odottaa)

  tai sitten lapsen versio

  1) Katotaan ohjelma
  2) Suututaan kun ei saada katsoa lisää
  3) Pissataan pöydälle
  4) Joudutaan siivoamaan
  5) Tulee joku ikävä seuraus (jos haluat, voit tässä vaiheessa vaikka käyttää tekojen seurausten strategiaa, jos haluat tehdä täysin selväksi että tämä pissaaminen on todella vastenmielinen ja huono asia)
  6) Surullinen mieli, tylsä fiilis

  Kun ilta koittaa, ole koko ajan läsnä, eli ole auttamassa siirtymässä.  Ts. älä mene suihkuun vaan auta lasta lopettamaan katsomisen ja siirtymään paikasta toiseen. Lapsien on yleensäkin vaikea siirtyä paikasta toiseen ja jos siinä ei ole aikuinen tukena niin voi tapahtua vaikka mitä ihme hölmöilyä.

  Jos lapsi yrittää mennä pissalle pöydälle, nappaa kiinni, nosta vessaan ja totea ihan rauhallisesti et me sovittiin se, että katsotaan yksi juttu. Nyt sä pissasit niin nyt me siivotaan ja sen jälkeen… (eli se seuraamus).

  Mutta jos lapsi lähtee sun mukaan iltapuuhille, muista heti kannustava kehu: sinä lopetit telkkarin katsomisen etkä pissannut pöydälle (todella- spesifioi myös tämä asia), sinä olet hyvä nukkumaanmenijä.

  Toivottavasti tästä oli sinulle apua!

  🙂 Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Jatkoa siihen kun ei mennyt ihan putkeen ja tuli raivaritNäin lapselle kasvaa hyvä itsetunto
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita