Eroon horroröistä?

15.1.2018
 • Heippa!

  Lukijalta mielenkiintoinen kysymys, johon ei varmasti ole oikeaa vastausta, mutta yritetään…

  “Kiitos sinulle, kun kirjoitat meille väsyneille vanhemmille sähköposteja, täynnä hyviä vinkkejä 🙂

  Haluaisin kysyä sinulta neuvoa meidän ongelmaan liittyen.

  Meidän 1v10kk tyttö aloittaa hoidossa tammikuussa, ja sen takia 4 viikkoa sitten vieroitettiin hänet tutista. Viime aikoina hän on käyttänyt tuttia vain nukkumisen yhteydessä, sekä päiväunilla että yöllä. Vaikka tyttö itse on laittanut tutti roskikseen, ja ei hän pyytä enää sitä, silti, emme löydä mitään uusia keinoja hänen rauhoittamiseen. Kokeiltiin kaikki pehmolelut, laulut, silittemiset, iltasadut tietysti, jne. Iso ongelma on siis iltaisin sekä päiväunien aikaan, hän ei millään rauhoitu. Öisin herää monta kerta, ja joskus saadaan hänet helposti nukkumaan uudestaan, mutta joskus ei, ja hän huutaa tuntia.

  Onko sinulla vinkkejä, mitä voidaan vielä kokeilla?
  Emme halua palata tutin syöntiin, mutta tuntuu että emme pysty aloitta työt ja päiväkodin näin väsyneenä.”

 • Voin sanoa, että nämä nukkumiseen liittyvät asiat ovat aina kaikista vaikeimpia, varsinkin kun kyseessä on näin pieni ihminen.

  Näin pieni ihminen on siellä sensomotorisella kehityskaudella oppimisen suhteen (jos et tiedä mitä tämä tarkoittaa, muista ilmainen ekirjani!). Se tarkoittaa sitä, että hän oppii asioita kokeilemalla katsomalla ja tuntemalla.

  Yöllä nukkumaan takaisin rauhoittuminen on vaikeaa, ja vähitellen lapsen pitäisi oppia tekemään se itse. Nyt lapsi on rauhoittunut imemiseen. On mietittävä uusi tapa rauhoittua.

  Tässä on joitain vinkkejä joita voit kokeilla, jos ne auttaisivat lapsen rauhoittumisessa:

  – Lapsen kapaloiminen, pukeminen tiukempiin pyjamiin tai esim. sukkahousuihin ja vartaloamyötäileviin vaatteisiin tai painavamman peiton käyttäminen, joka hillitsee levottomuutta ja lapsi saa tarkempaa tuntotietoutta omasta vartalostaan.

  – Lapsen tasainen hierominen ja “puristelu”, joka auttaa myös rauhoittumaan

  – Yövalon käyttäminen, joka auttaa pelkojen hallinnassa

  – Tasaisen taustamelu, esim. youtubesta merenkohinan soittaminen

  – Patja oman huoneen lattialle, johon lapsi voi tulla nukkumaan, jos vanhempien läsnäolo rauhoittaa

  – Jos lapsi on tosi fiksu, voit käyttää jotain palkintoa, mutta yleensä ne eivät näille parivuotiaille toimi. Kolmivuotiaalle se saattaa auttaakin.

  Tässä näet oman päivitykseni Facebookissa 8.2.2014, kun piti saada lapsi nukkumaan yön yli omassa sängyssä:

  “Katja Koski
  February 8, 2014 ·
  Lyhyt opas siihen miten saat 3 vuotiaan nukkumaan omassa sängyssään koko yön: 1. Osta kaikista blingblingeimmät korkkarit jotka löydät 2. Näytä ne lapselle ja sano että niitä ei saa käyttää jos tulee yöllä äidin ja isän viereen nukkumaan 3. Nuku 4. Totea aamulla että lapsi on pysynyt koko yön omassa sängyssään 5. Laita lapselle korkkarit jalkaan ja näe todella mahtavan iloinen naama. Kas, win-win!”


  Pyri toimimaan joka kerta ihan samalla tavalla. Se helpottaa yleensä aina lasta, kun vaste on ihan samanlainen. Suosittelen tosi lämpimästi, että luet “Unihiekkaa etsimässä” ja “Pehmeä matka höyhensaarille” kirjat joissa on paljon ideoita. Myös tästä unijunan blogista voisi olla hyötyä:
  www.unijuna.fi

  Joskus täytyy luovuttaa omista periaatteistaan ja palata tuttiin. Et ole mitenkään huono äiti jos et nyt vaan jaksa unikouluttaa ja tuttivierottaa lastasi. Otat asiaksesi sitten kun on enemmän voimavaroja.


  Unisin terveisin,

  🙂 Katja
  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Kaaos kauppareissulla, ja miksi siinä kävi niinOnko lapseni kiusaaja? Entä kiusattu? Mitä sitten?
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita