Iltariekkumiselle STOP!

23.7.2017
Seuraava kysymys tuli minulle purtavaksi: 

“Miten ihmeessä pysyä tyynenä! On tilanteita, jolloin huudan etenkin vanhemmalle lapselle, joka hänkin vasta reilu 2v. Nuorempi on 7kk. Nukuttamis tilanteet etenkin ovat haastavia, 2 vuotias riekkuu ja reikkuu kun nukutun nuorempaa, eikä sanominen auta. Joskus kannan hänet ulos huoneesta ja laitan oven kiinni mutta se vain pahentaa asiaa koska sitten alkaa itkukiljunta, mikä vie 15 minuuttia rauhoitella. Vanhempi ei myöskään suostu käymään yksin nukkumaan, vaan siellä pitää istua sängyn vieressä nukuttamassa ties kuin kauan. Kun näitä tekee väsyneenä ja turhautuneena joka ilta, niin usein itsellä menee huutamiseksi (ja kiroamiseksikin). Koitan hengitellä syvään yms mutta se ei aina auta. Koitan miettiä että miten lapsen kehitys menee jos en tee muuta kuin huudan ja sätin, en haluaisi ja itken sitä sitten jälkikäteen kun lapset nukkuvat – ei ole kiva tuntea itseään huonoksi äidiksi.”

Ensinnäkin – sinä olet todella haastavassa tilanteessa. Käsissäsi on kaksi lasta, jotka kumpikin ovat vielä pääosin kehityksessään sensomotorisella kaudella (toivottavasti olet lukenut ilmaisen ekirjani niin tiedät mistä puhun).

Silloin tilanne on se, että lapsen kanssa ei vielä voi juurikaan neuvotella säännöistä. Tämä johtuu siitä, että tuo kaksivuotiaskaan ei yksinkertaisesti pysty hahmottamaan tekojensa seuraamuksia.

Samalla tuotan sinulle pettymyksen. Pelkkä hengittely ei auta. Kuulosuojaimet voivat auttaa sinua vähäsen, jolloin sinun ei tarvi kuunnella riekkumisen ääniä.

Raivoamiseen auttaa kuitenkin vain ja ainoastaan se, että lapset alkavat tottelemaan sinua. Kukaan ei jaksa loputtomiin olla kärsivällinen (varsinkin jos sinulla on pikkuvauva sylissä), vaikka olisi kuulosuojaimet päässä. Vaikka hengittelisi syvään ja opettelisi mindfullness tekniikoita.

Ja mikä auttaa siihen, että lapset alkavat tottelemaan sinua?

No se, että osaat käyttää oikeanlaisia kasvatustekniikoita ja muistat minkä ikäinen lapsesi on ja millä kehitystasolla hän on. Ja käytät näitä tekniikoita kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti.

Koska lasten kanssa ei ole olemassa mitään pikavoittoja.

Ensinnäkin. Kuten aina. Opettele käyttämään Kannustavaa kehua, jotta osaat keskittyä lapsen hyviin puoliin ja niihin hetkiin kun hän käyttäytyy asiallisesti. Tällöin lapsi myös oppii tietämään millaista käyttäytymistä häneltä odotetaan.

Toiseksi, opeta vanhemmalle lapselle vahvaksi iltarutiinit. Pelkkä se, että niitä toistetaan ei riitä. Läpikäyntitekniikka auttaa sinua opettamaan myös näin pienelle lapselle mitä häneltä odotetaan illalla. 

Lopuksi, ole itsellesi armollinen. Olet vaikeassa tilanteessa ja on ihan takuuvarmaa että huudat vielä jonakin päivänä. Mutta jos saamme huutamisen vähentymään vaikka yhteen iltaan seitsemästä, olemme tehneet valtavan harppauksen eteenpäin.

JA BONUS: Hae apua jos nukkuminen ei enää onnistu ollenkaan. Pääkaupunukiseudulla toimii ainakin ilmainen “iltahoitaja” palvelu, joka auttaa sinua opettamaan lasta käymään nukkumaan.

Tässä linkit vielä kirjoihin:

www.mammakaveri.fi/kannustavakehu
www.mammakaveri.fi/lapikayntitekniikka


T. Katja
Leave a reply
Vihaisuudesta eroon 5 pompulan avullaKatjan papatuspuhe: IHAN OIKEESTI??????

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katjan Mammakaverista sanottua

“Alankin heti opiskelemaan ja kiitos mielenkiintoisista ja erittäin ajankohtaisista kirjoista, sähköposteista ja asioista joita opetat. Kannustava kehu on mahtava.”

Eräs Mammakaverin kirjasarjan lukija

Voisit olla kiinnostunut myös näistä…
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita