3 syytä miksi kasvatusneuvot eivät toimi

14.7.2016
 • “Katja, ei nää kasvatusvinkit toimineet meillä. Toi on kokeiltu-kokeiltu-kokeiltu. Ei auttanut.” Jos saisin euron joka kerta kun vanhempi sanoo minulle, että kasvatusneuvot ei toimi makoilisin nyt riippumatossa Fijillä.

  Ensin näyttää hyvältä. Sitten lapsi kieltäytyy yhteistyöstä. Tai niinkuin fiksuimmat lapset: toteavat heti kättelyssä: “onks tää joku juttu mitä sä kokeilet muhun“.

  Mutta nyt unohda tämä. Nimittäin olen sinun kanssasi eri mieltä. Kasvatusneuvot toimivat erittäin hyvin. Käytän kasvatusneuvoja/lähestymistapoja ihan joka päivä terapeuttina ja vanhempana. Jos haluat kasvattaa tasapainoisia lapsia, niin sinunkin tulisi tehdä. Mm. Ben Furmanin Muksuoppi, Webster Strattonin Ihmeelliset vuodet, käyttäytymisanalyysi, Raisa Cacciatoren Aggression portaat ja Piagetin vaiheet ja oma Kannustava kehuni toimivat kuin häkä.

  Silti, uskon myös sinua. Viimeisen vuoden aikana olen ottanut selvää mikä estää kasvatusneuvojen käyttämistä. Löysin kolme tärkeintä syytä, mihin kasvatuskeinot kaatuvat.

  SYY 1: Olet ylikuormittunut

  Pikkulapsiperheiden ylikuormittumisesta puhutaan liian vähän. Et pysty ottamaan keinoja käyttöön jos olet väsynyt ja jatkuvasti yksin lasten kanssa. Sinulla ei ole omaa aikaa jolloin voit latautua (tai päästä edes vessaan yksin).

  Univelka on jatkuvaa. Välillä jopa vaarallisella tasolla. Päivät ovat selviytymistä.

  Miten pystyt lukemaan kasvatusneuvoja, jos et ehdi edes kunnolla syödä. Ensimmäinen osa koostuu täysin omien tarpeiden tunnistamisesta ja niiden täyttämisestä. Kun laitat happinaamarin itsellesi, jaksat auttaa myös muita. Tämä ei ole itsekästä. Se on vain järkevää. Aloita univelkasi purkamisesta. Jo tämä itsessään auttaa enemmän kuin yksikään kasvatusneuvo.

  SYY 2: Et pysty pysymään rauhallisena

  On aivan oleellista että pystyt pysymään rauhallisena kun lapsi saa raivarit. Vaikka mikä olisi. Vaikka mikä tulisi. Kuvittele. Menet kuntosalille. Ohjaajasi laittaa eteesi reisiisi asti olevan tason ja käskee hyppäämään. Epäröit. Ohjaaja kannustaa: “Hyppää vain. Kyllä sinä pääset! Toi on ihan matala!” Sinä hyppäät, kaadut kivuliaasti olkapäällesi joka rusahtaa ilkeästi allasi. Suutut ohjaajalle, joka antoi huonon neuvon. Toteat, ettet hyppää enää ja että tämä ohjaus oli varmaan tässä.

  Kysyt vakuutuksen perään. Mitä jos ohjaaja suuttuu takaisin: “Mä en oo koskaan nähnyt että KUKAAN hyppää noin huonosti, eihän tosta voi kaatua. Ja miks kaaduit niin yllättävään suuntaan? Ei suhun sitäpaitsi edes sattunut. Ja täällä  asiakas on itse omasta tekemisestään vastuussa, eli ei meillä ole mitään vakuutusta.” (tosi tarina muuten!)

  Miltä sinusta tuntuisi?

  Et voisi enää luottaa ohjaajaan. Hän ei osannut antaa sinulle sopivantasoista tehtävää. Hän ei myöskään pystynyt toimimaan ammattimaisesti ja ottamaan vastuuta mokastaan.

  Samoin lapsesta tuntuu. Aikuinen määrää. On pelottavaa kun aikuinen raivostuu sillä silloin luottamus häipyy. Lapsella ei ole keinoja hallita omia tunteitaan. Hallinta on aikuisen vastuulla. Opi tunnistamaan raivosi. Opettele käsittelemään sitä. Sen jälkeen voit ottaa kasvatusneuvot käyttöön.

  SYY 3: Et tiedä mitä keinoja käyttäisit minkäkin ikäisen lapsen kanssa

  Suurin osa meistä vanhemmista ei ole kasvatustieteijöitä. Emme ole lukeneet kirjatolkulla teoriaa lapsen kehityksestä. Neuvolasta jaetaan jotain esitteitä jotka yleensä hukkuvat jo kotimatkalla.

  Kaksivuotias lapsi on kehityksessään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmi- tai kuusivuotias. Hän oppii asioita aistiensa kautta. Lapset, jotka puhuvat voivat oppia neuvotellen. Ota selvää eri kehitysvaiheista. Itse rakastan Piagetin teoriaa. Voit lukea siitä ilmaisesta oppaastani, jonka toivon että kaikki Mammakaverilaiset lukevat ennenkuin pureutuvat Kannustavaan kehuun..

  Entäs sitten?

  Voit ehkä ajatella: mutta miten ensinnäkin saan enemmän uni- tai latautumisaikaa? Mihin laitan lapset? Tule mukaan Mammakaverin järjestämään verkkotapahtumaan 26.8. klo 18! Aiheena on “Tasapainoisen vanhemman 6 tärkeintä salaisuutta”, lue lisää alhaalta!

Onko huoli lapsesta? Tiesitkö nämä 25 (yllättävääkin) alle 4-vuotiaan normaalia tapaa?Jos miehet saavat päättää kasvattamisesta niin…
Katjan Mammakaverista sanottua

“Alankin heti opiskelemaan ja kiitos mielenkiintoisista ja erittäin ajankohtaisista kirjoista, sähköposteista ja asioista joita opetat. Kannustava kehu on mahtava.”

Eräs Mammakaverin kirjasarjan lukija

Voisit olla kiinnostunut myös näistä…
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita