Tutkimus: Nämä ongelmat voi välttää positiivisella kasvatuksella

4.11.2018
 • Hesarin otsikko herätti mielenkiintoni:

  “Mari ja Kaisa kävivät vuosia hoidoissa, jotka eivät auttaneet – mielenterveys­palveluissa mättää viisi asiaa, ja näin ongelmat voitaisiin korjata”

  Jo ensimmäisen ongelman kohdalla pysähdyin ihan täysin. Sen ongelman nimi oli *Aina myöhässä*. Lyhenneltynä tämä koko syy meni näin:

  “Tämä tiedetään: hoitoon pääsy kestää liian kauan. Monesti puhutaan kuukausien, joskus vuosienkin viiveestä. Tosiasiassa usein ollaan myöhässä noin 30 vuotta.”

  “Hankala leikki-ikä johtaa usein kurjaan aikuisuuteen. Käytöshäiriöt ennustavat lähes­ kaikkia ongelmia, joita mieleen tulee: lapsena ja nuorena kaveriporukan ulkopuolelle jäämistä ja kouluvaikeuksia, myöhemmin itsemurhia, masennusta ja muita mielen sairauksia, alkoholismia ja rikoksia.”

  “Eikä lista lopu tähän, sillä suomalaisen seurantatutkimuksen mukaan kahdeksanvuotiaan käytöshäiriöt ovat yhteydessä myös aikaisin aloitettuun tupakointiin ja päihteiden käyttöön, ylipainoon ja huonoon fyysiseen kuntoon. Nämä puolestaan ovat esimerkiksi aikuistyypin diabeteksen ja sydäntautien riskitekijöitä.”

 • Lastenpsykiatrian professori Eeva Aronen toteaa artikkelissa seuraavasti: “Lapsen aivoissa syntyy jatkuvasti uusia hermoratoja, ja nuo radat muokkautuvat sen myötä, millaisia kokemuksia lapsen eteen tulee. On siis olemassa neurofysiologinen peruste siihen, että ongelmiin kannattaa tarttua aikaisin”.

  Hulluinta on seuraava asia:

  “Riskiryhmässä olevat lapset voidaan tunnistaa helposti ja halvalla. Ei tarvitse kuin kysyä vanhemmilta ja opettajilta, ovatko he huolissaan lapsen käytöksestä tai tunne-elämästä. Jos ovat, apu on paikallaan.”

  Ja vielä mikä tähän auttaa on positiivinen kasvatustapa:

  “Ratkaisukin olisi, vieläpä melko edullinen ja tutkitusti tehokas. Sekä kansainvälisissä että suomalaisissa tutkimuksissa on todettu, että vanhempainvalmennukset auttavat useimmissa tapauksissa. Kun vanhemmat alkavat keskittyä lapsen hyvään käytökseen ja jättävät huonon vähemmälle huomiolle, myös lapsen käytös muuttuu. Ei aina, mutta useimmiten.”

  Jos haluat itse opetella positiivisen, hyvään käytökseen keskittyvän lastenkasvatusmenetelmän, aloita tästä kirjasta:
  www.mammakaveri.fi/kannustavakehu

  T. Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Lukijan kysymys: Saako isovanhemmat hemmotella lasta kuinka paljon tahansa?
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita