Kuinka kasvattaa Bebe eli Ranskalainen Hyväkäytöksinen Lapsi

9.7.2017
Jatketaanpa juttua Hesarin maan mainioilla artikkeleilla.

16.6. artikkeli joka oli otsikoitu:

Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

Tästä artikkelista nousi jonninverran keskustelua tuolla somemaailmassa.

Minusta itse juttu antoi kuitenkin ajateltavaa.

Tässä oli hyväkäytöksisten lasten äidin neuvot sinulle(kin). Mieletäni nämä 4 sääntöä sopii kyllä mihin tahansa lapsenkasvatuksen tilanteeseen, ei vain kohteliaisuuskasvatukseen.

1) Esimerkki: No tämä on aika itsestään selvää. Jos haluat että lapsi oppii esittelemään itsensä vieraille ihmisille, on itse näytettävä esimerkkiä. Tämä on muuten minulle ollut tosi hankalaa kun kotoa ei ole tullut esimerkkiä.

Ihailen erityisesti mieheni tätiä, joka osaa kaikki nämä sosiaalisuuteen liittyvät taidot: hän aina esittelee itsensä ja esittelee ihmiset toisilleen, jos he eivät ennestään tunne.

Olen yrittänyt ottaa mallia. Ja opettaa tätä myös lapsilleni.

2) Toisto: Toisto on opintojen äiti. 😉

3) Ennakointi: Minusta oli tosi hauskaa että tämä oli tässä listassa, nimittäin lasteni kanssa käyttämäni Läpikäyntitekniikka on juuri tätä ennakointia.

Käydään siis ennalta läpi, miten tilanteissa pitää toimia.

4) Sovitut säännöt. Läpikäyntitekniikka muuten auttaa myös sopimaan lapsen kanssa sääntöjä. Itse pidän läpikäyntihetken aina kun haluan opettaa lapsille uuden säännön: oli se sitten kohtelias käyttäytyminen tai sitten vaikka oman huoneen siivoaminen.

No, siitä voidaan olla kyllä monta mieltä, millainen ranskalainen yhteiskunta on, ja onko esimerkiksi siellä käytetty fyysinen kuritus oikein hyväksi lapsille.

Ehkäpä kannattaakin ottaa omasta kulttuurista omat hyvät puolet (suomessa ei lapsia lyödä) ja vieraista kulttuureista ne parhaat, itselle sopivalta tuntuvat palat. Minulle on ollut tärkeää opetella sosiaalisia taitoja, mutta kaikille ei se ole tärkeää.

Ja vaikka kohteliaisuustaidot ovatkin tärkeitä, poskisuudelmat meidän perhe jättää muille, vaikka niitä osataan sujuvasti sitten käyttää jos on tarvetta.

T. Katja
Leave a reply
Hesarin mukaan (1.6.) nämä rangaistuskeinot ovat lapselle haitallisiaYksinkertainen ohje jolla väsyneen vanhemman lapsi ryhtyi siivoamaan

Leave Your Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita