Kun lapsi tönii kavereita, lopetatko leikkitreffeilyn VAI toimitko näin?

26.2.2018
 • Heippa!

  Tänään käydään lukijan pulman kimppuun, joka koskee tönimistä.

  “Hei!
  Meillä on kolme lasta. Esikoinen viisi vuotias poika, keskimmäinen kolme vuotias poika ja nuorimmainen 1 v 5kk tyttö.

  Esikoisella on ollut täällä kotosalla tönimistä etenkin veljeään kohtaan jo pidemmän aikaa. Myös päiväkerhosta on tullut viestiä,että siellä on leikitty Poliisia ja Rosvoja ja leikit on menneet tönimiseksi. Ohjaajien kertoman mukaan on näyttänyt siltä,että kaikki mukana olleet ovat leikissä hymyssäsuin mukana,mutta heidän kotoaan on tullut viestiä,että juurikin meidän esikoinen tönii toisia…

  Olen koettanut puhua pojalle,ettei töniminen kuulu hyviin tapoihin,sillä voi satuttaa toista eikä kaikki tykkää,että mennään “liian iholle ” ja sitäkin on kunnioitettava.

  Mitä minun pitäisi tehdä, kun olen koettanut puhua,järjestää yhteistä tekemistä ja kahdenkeskistä aikaa,kun ajattelin, että hän tekee tuota huomiota hakeakseen eikä tämä tilanne tunnu menevän parempaan suuntaan. Olen mieheni kanssa ihan väsyneitä tähän tilanteeseen. Tuntuu etten kehtaa pian ketään lapsiperheitä kutsua kylään,kun saa pelätä,että esikoinen menee jonkun lapsen kimppuun ja taas saa komentaa… “

 • Ymmärrän tämän sun tilanteen niin hyvin. Ei tunnu kivalta se, ettei voi luottaa omaan lapseen.

  Sen sijaan että ajattelet että “hän hakee huomiota”, ajattele, että tässä on nyt jotain mitä lapselle pitäisi opettaa.

  Aloita huomioimalla ensin kotona *mahdollisimman aina* kun esikoinen leikkii mukavalla tavalla. Käytä kannustavaa kehua: “Sinä et töninyt veljeä vaan leikit kivasti vierekkäin, sinä olet hellä/huomaavainen/rauhallinen leikkijä”

  Sen jälkeen ala käyttämään läpikäyntitekniikkaa: käy läpi lapsen kanssa miten kaverin kanssa leikitään. Jos tönitään, huomioidaan koko ajan miltä kaverin naama näyttää, jos alkaa näyttää itkuiselta, lopetetaan ja pyydetään anteeksi. Jos näyttää iloiselta, jatketaan painimista. Lisäksi käy läpi miten kaverin kanssa voi leikkiä myös rauhallisesti.

  Lapselle voisi tehdä tosi hyvää opetella mindfullness/rauhoittumistekniikoita, jolloin ihan konkreettisesti opetellaan rauhoittumaan. Tämä voi mahdollisesti auttaa lastasi. Youtubesta löysin useita videoita ihan suomeksi hakemalla sanaparilla “mindfullness lapsille”.

  Sinulla on ihana eläväinen poikalapsi joka tarvii nyt apua vähän siinä milloin leikki on liian rajua. Viisivuotiaan on vielä vaikeaa rauhoittua/rauhoittaa leikkiä itsekseen sekä havainnoida kaverin tunnetilaa painimisen tuoksinassa. Aikuisen täytyy opettaa ja auttaa. Voisit puhua tästä myös päiväkodissa, että miten he siellä voisivat auttaa lastasi huomioimaan milloin menee vähän överiksi?

  Toivottavasti tästä oli ideaa ja hyötyä! Tsemppiä teille!

  🙂 Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Vauva syntyy kohta! Miten autan isompaa selviytymään?Lukijan kysymys: Mitä teet kun lapsi ei odota ja ryntäilee autotielle
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita