Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin.... ;)

14.8.2017
 • Ei ikinä pitäisi lukea uutisia. Ainakaan jotka alkavat näin: ” Psykologi: Lasten oireet kielivät usein kiireisistä vanhemmista ja kasvatuksen ulkoistamisesta”

  Nimittäin tällainen otsikko löytyi Ylen uutisista 11.2.2016 ja jostain se tupsahti omaan Facebookfeediini viime viikolla.

  Tässä artikkelissa psykologi ja psykoterapeutti Risto Lappeteläinen kertoo että “Moni kiireinen vanhempi pitää yllä mielikuvaa, että noudattamalla oppaiden neuvoja ja kehittelemällä lapselle paljon harrastuksia ei lasten kasvatus ole konsti eikä mikään.”

  Minä pahoitin mieleni.

  Artikkeli sinänsä oli kyllä ihan mielenkiintoinen ja siinä korostettiin vuorovaikutusta ja lapsen kanssa läsnäoloa.

  Harrastukset kirottiin toki maan rakoon.

  Ja kaiken maailman kasvatusoppaista todettiin näin:

  “Vanhemmat lukevat oppaista, kuinka käyttäytyä lapsensa kanssa ja yrittävät noudattaa ohjeita. Lappeteläisen mukaan oppaiden perusteella tulee tekemällä tehty ja päälle liimattu, keinotekoinen tunnelma, johon lapsi ei oikeasti voi samaistua.”

  Hmmmmm….

  Itse olen lukenut useita kasvatusoppaita, joiden ohjeiden avulla olen saanut itse lopetettua lapsieni rankaisemisen ja heille huutamisen. Nämä “päälleliimattuja keinotekoisia ohjeita” sisältävät oppaat olivat minulle kullanarvoisia. 

  Risto jatkaa kuitenkin lainaamalla psykoanalyytikko David Winnicottia (eli Ristokin on varmaan lukenut kasvatusoppaan josta on tykännyt 😉 ) :

  “Hän aina neuvoi ihmisiä ja asiantuntijoita, että tehkää niin kuin teistä tuntuu, tehkää niin kuin sisin teissä johdattaa. Antakaa sen tunnelman ohjata, mikä teissä syntyy lapsen kanssa ja kuunnelkaa sitä. “

  Öö, mutta jos tunnelma on koko ajan negatiivinen? Sitäkö pitäisi sitten seurata.

  No, tää on nyt tällaista mielensäpahoittaja puhetta.

 • Ristolla oli tossa artikkelissa ihan asiaakin, ja kannattaa etsiä se käsiinsä Ylen sivuilta.

  Mutta ehkä lukea pienellä kriittisyydellä kuitenkin. Hyvähän se on (ainakin kuvan perusteella) keski-ikäisen miehen huudella, kun itsellä on jo pikkulapsiaika ohi ja kyseenalaistan todella senkin onkohan hän koskaan viettänyt kotona päiviä viikkoja ja kuukausia kahden tai kolmenkin vaippaikäisen kanssa. Kannattaa muuten googlata myös “avoin kirje Risto Lappeteläiselle”. 

  No minä olen ollut vauvan ja uhmiksen kanssa samassa tilassa liian monta päivää ja siitä seuraa usein monia negatiivisia asioita.

  Nämä negatiiviset ajatukset sain pois opettelemalla positiivisen kasvatusmenetelmän, johon tämäkin “”päälleliimattuja keinotekoisia ohjeita” sisältävä kirja Kannustava kehu sisältää.

  www.mammakaveri.fi/kannustavakehu

  Jos tarvitset tarkempaa ohjausta tiettyihin tilanteisiin, tässä on lisä-opas, jossa käydään syömis-, pukemis- ja siirtymistilanteet läpi Kannustavan kehun valossa:

  https://mammakaveri.fi/kannustavakehu-syodessa-pukiessa-siirtyessa/


  T. Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Lukijan kysymys: 4 vuotias pelleilee ja 1 vuotias nuolee johtoja, mitä tehdä?Minun eilinen grandemokani…
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita