Lapsi ei tottele, mitä oikeasti voi tehdä?

4.6.2017
Mitä tehdä, kun lapsi ei tottele mitään? Luettuasi tämän artikkelin, tiedät miten toimia, jotta lapsi pysähtyy, ryhtyy kuuntelemaan ja tottelee sinua.
lapsi ei tottele

Mitä tehdä jos lapsi ei tottele mitään?

Kuulostaako seuraava tutulta?

Lapsi tekee kaiken oman pään mukaan vaikka olet selittänyt kauniisti, olet huutanut ja uhkaillut. Kaikki keinot on kokeiltu. Olet lukenut ehkä kasvatusoppaita, mutta tietoa on niin paljon, että on vaikea tietää mistä lähteä liikkeelle.

Olen pikkulapsiperheen äiti, sekä ammattikasvattaja. Ammatiltani olen puheterapeutti ja kulkenut satojen perheiden vierellä. Samalla olen “joutunut” opettelemaan käyttämään terapeuttina soveltamiani kasvatusmenetelmiä omien voimakastahtoisten lasteni kanssa. Äitinä ja terapeuttina toimiminen on nimittäin hippasen erilaista 😉

Siksi keräsin sinulle tähän parhaat vinkkini, jolla saat lapsen tottelemaan ja kuuntelemaan itseäsi. Vinkit perustuvat kannustavaan vanhemmuuteen, sillä näitä menetelmiä käyttämällä tuet samalla lapsen itsetuntoa.

“On ollut hienoa huomata, kuinka oma asenne uhmaikää kohtaan on muuttunut. Voin hyvällä omallatunnolla todeta, että olen vanhempana tasapainoisempi ja varmempi sekä ymmärrän omaa ja esikoiseni käytöstä paremmin.”

Anna, joka osallistui Mammakaverin Vanhemmuuden Talon verkkokurssille

YMMÄRRÄ LAPSEN KEHITYSTÄ

 • Lapsen kehitys jakautuu useaan vaiheeseen. Jokaisessa vaiheessa pätevät omat lainalaisuutensa.
 • Kun ymmärrät nämä lainalaisuudet, tiedät miten motivoit lasta toimimaan juuri hänen kehitystasoonsa sopivalla tavalla.
 • Tiesitkö esimerkiksi että kolmivuotias ei hyödy juurikaan palkitsemisesta, mutta viisivuotiaalle se on erittäin tehokas kasvatuskeino.
 • Olen kasannut nämä lainalaisuudet oppaaksi, jonka saat ilmaiseksi täältä

“Lisääntynyt ymmärrys lapsen kehitystason merkityksestä hänen tapoihinsa toimia ja miten niihin kannattaa reagoida sekä uusimalla omia toimintatapoja joissa pinna meinaa palaa, ovat ehkä ne suurimman ja minun tällä hetkellä eniten arvostamat asiat.”

Tiina, Mammakaverin Vanhemmuuden talon verkkokurssilainen

KESKITY POSITIIVISUUTEEN VAIKKA LAPSI EI TOTTELE SINUA

 • Vaikka se tuntuu niiiin oudolta, silti positiiviset lastenkasvatuskeinot voittavat aina negatiiviset.
 • Tiedämme, että esimerkiksi jäähyttäminen aiheuttaa lasten aivoissa negatiivia muutoksia, jolloin se on jopa haitallista lapselle.
 • Vaikeita tilanteita voi ajatella kuin harjoiteltavia taitoja: jos lapsi ei kuuntele sinua, sinun täytyy opettaa lapselle kuuntelemisen taito. Kun siirrämme fokuksen opettamiseen, voimme lähteä miettimään mitä taitoja lapsen täytyy oppia, jotta hän voi kuunnella meitä. Näitä ovat oman leikin pysäyttämisen taito, huomion suuntaamisen taito… Tämä lähestymistapa on Ben Furmanin Muksuopin perusta. Kaikki Mammakaverin tekstit perustuvat samaan “ratkaisukeskeisyyteen” ja positiviisuuteen mitä Furman opettaa.
 • Siksi poimi keinovalikoimaasi kannustavia ja positiivisia menetelmiä. Näistä yksi on Kannustava kehu, jonka suosittelenkin että jokainen Mammakaverilainen opettelee. Voit tutustua tähän tekniikkaan Mammakaverin kirjasarjassa täällä
 • Etsi etsimällä hetkiä jolloin lapsi käyttäytyy hyvin ja ryhdy kiinnittämään huomio niihin tilanteisiin. Jos lapsi saa kuulla sinulta aina negatiivista palautetta, ei ihme että lapsi ei tottele enää sinua.

OPETTELE HILLITSEMÄÄN OMAT HERMOSI

 • Oman tunnekuohun hillitseminen on vaikeaa, varsinkin jos itse on kovin univajeinen.
 • Muista omat tarpeesi ja oma aikasi. Kun sinä voit hyvin, jaksat myös kasvattaa lapsiasi.
 • Jos tarvitset viikottaista muistutusta ja tukea hyvinvointiisi vanhempana, tule viikkokirjeeni tilaajaksi. Lupaan helliä sinua lasten kasvatukseen, omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvillä teksteilläni.

“Perheemme ilmapiiri muuttui selvästi positiivisempaan suuntaan. Huutaminen väheni ja pystyin suhtautumaan useimpiin hankaliin tilanteisiin varsin rauhallisin mielin.”

Kaisa, Mammakaverin vanhemmuuden talon verkkokurssin osallistuja

MITÄ NYT

Lastenkasvatus on taito, jota voi ja pitää harjoitella. Kun opit itse käyttämään järkeviä, lapsen itsetuntoa tukevia kasvatusmenetelmiä, myös lapsi ryhtyy tottelemaan sinua.

Jos haluat lukea enemmän lapsen kehitysvaiheista, lataa toki oppaani. Saat sen jättämällä sähköpostisi. Kerron siinä myös miten missäkin ikäkaudessa kannattaa puhua lapselle, jotta tuet hänen itsetuntoaan.

Ryhdy tutustumaan myös Mammakaveri.fi kirjasarjaan, joka on jaettu pieniin, hallittaviin osiin. Vähittäinen opiskelu auttaa sinua seuraamaan niitä askelmerkkejä jotka vievät sinut perille. Siis siihen, että tiedät miten lapsen toimintaa saa muutettua ilman jankuttamista ja räjähtelyä.

Toivotan sinulle onnea lapsenkasvatuksen matkallesi!

Askel askeleelta ohje: Miten pysyt rauhallisena etkä ratkea raivoamaan lapsilleTiesitkö miksi kolmivuotiasta ei kannata yrittää palkita?
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita