Lukijan kysymykset: Miten opetan kaksivuotiasta?

5.10.2017
 • Yksi yleisimmin kysytyistä kysymyksistä on tämä:

  “Miten voisin opettaa 2 vuotiaalle lapselleni…. (valitse vapaaehtoinen vaikea tilanne)… vaikka itsehillintää?”

  Mietitäänpäs mikä niissä parivuotiaissa mättää.

  2-vuotias lapsi on siirtymässä Piagetin teoriassa (muistathan ilmaisen ekirjani ja Piagetin vaiheet?) sensomotoriselta kaudelta pre-operationaaliselle kaudelle.

  Tämä siis tarkoittaa sitä, että parivuotias vielä oppii asioita maailmasta kokeilemisen kautta. Hän katsoo, kuuntelee, koskee, haistaa, maistaa tavaroita, jotta tietää millaisia ne ovat.

  Hän juoksee, pomppii, rynkyttää ovia, tutkii vessanpönttöä, vetää verhoja alas, koskee sähköpistokkeisiin, koska hän haluaa tietää miten asiat toimivat. Mitkä ovat painovoiman lait? Miten minun vartaloni on suhteessa esineisiin, tapahtumiin, ihmisiin. Miltä aistit tuntuvat kun juostaan lujaa.

  Tämän ikäisen aivoissa on ainakin tuplasti enemmän hermoratoja kuin aikuisella, jonka takia ylikierroksilla käyminen tapahtuu helposti. Kaksivuotias väsyy vielä herkästi ja syömättömyys kostautuu nopeasti kiukkuna.

 • Tunteiden hallinta on vaikeaa, sillä asioille ei ole vielä käsitteitä, ja kaikki pitäisi saada nyt heti. Lapsi ei ymmärrä aikaa kovinkaan hyvin. Hän ei voi ymmärtää mitä tarkoittavat käsitteet kohta, nyt, huomenna, viikonloppuna… Aika on venyvä ja paukkuva jatkumo, jossa tapahtuu asioita.

  Kieli on kypsymätöntä. Lapsi ymmärtää arkipuhetta ja konkreettisia asioita jo hyvin. Abstraktimmat käsitteet kuitenkin sujahtavat ohi liian korkealta. Lapsi ei ymmärrä mitä tarkoittaa reipas tai rauhallinen. Hän ei ymmärrä monimutkaisia syy-seuraus -käsitteit. Esim. “äitiä nyt harmittaa kun sinä täällä riehut, aina saa hävetä silmät päästään kun käyttäydyt noin”. Lapsi ei ymmärtänyt tästä nyt mitään.

  Liikunnalliset taidot ja hienomotoriikka on vielä kehityksessä. Tasapaino horjuu, omien vaatteiden pukeminen on aidosti työlästä ja hidasta. Lapsi itsekin tuskastuu omaan osaamattomuuteensa.

  Ei ole siis helppoa olla kaksivuotias.

  Miten sinä voit opettaa häntä on muistaa mitkä hänen taitonsa ja rajoitteensa on.

  Käytä helppoa kieltä, jota lapsi voi ymmärtää.

  Näytä kädestä pitäen mitä tarkoitit.

  Kerro tarkasti, yksinkertaisin sanoin milloin lapsi toimii oikein.

  Kannustava kehu toimii jo pienenkin kanssa.

  Nauti pienestäsi. Hän tutkii ja opettelee maailmaa.

  Ole armollinen itsellesi. Sinäkin opettelet olemaan kasvattaja.

  Näihin mietteisiin,


  T. Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Huomaa lapsen hyvä!Harrastusrumba väsytti perheenäidin
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita