Lukijan kysymys: 4 vuotias pelleilee ja 1 vuotias nuolee johtoja, mitä tehdä?

10.8.2017
 • Maiju oli jättänyt minulle erään mielenkiintoisen ongelman pohdittavaksi kyselyyni:

  “Meillä on syksyllä 4-vuotta täyttävä tyttö ja 1v3kk poika, sekä ihan kohtapuoliin syntyy vauva. Miten saada isosisko ymmärtämään, että pikkuveli ottaa koko ajan mallia siskon toiminnasta. Tyttö kovin omatahtoinen, ottaa herkästi itseensä ja suuttuu kun vanhemmat kieltävät tai komentavat. 

  1vuotias on myös selkeästi haastavampi, kaikki kaapit, laatikot, pistorasiat, johdot, valokatkaisimet, verhot ym. kiinnostavat. Nyt myös keksinyt kiipeämään joka paikkaan. Rappuset osannut kyllä jo pitkään kiipeämään. 

  Millä konstilla saada lapset tottelemaan ja ymmärtämään, mitä saa ja mitä ei saa tehdä?”

  **Eli millä konstilla lapset saadaan tottelemaan ja ymmärtämään mitä saa ja mitä ei saa tehdä.**

  Jos mietitään näitä mammakaverin portaita (jos et tiedä mistä puhun, niin tutustu täältä: www.mammakaveri.fi/aloita-tasta) niin aloitetaanpa alusta:

  1) Lasten ikäkaudet:
  1 vee 
  – on sensomotorisella kaudella eli oppii asioita kokeilemalla, siksi hän kokeilee kaikenlaisia valokatkaisijoita ym.. se on normaalia käytöstä JA HYVÄ NIIN
  – Häntä opetetaan ohjaamalla kädestä pitäen johonkin toivottuun tekemiseen käytä paljon äänenpainoja. Lapsi ymmärtää niitä paremmin kuin puhetulvaa.
  – Nosta kaikki vaaralliset tavarat pois jotka pystyt. Teippaa vaikka johdot piiloon. Laita rappusiin portit. Käännä tuolit nurin jotta ei pääse kiipeämään niihin.

  4 vee
  – On preoperaationaalisessa vaiheessa eli satujen maailmassa
  – Opeta häntä vertaamalla häntä esim. satuhahmoihin (mitä Pinkie pie tekisi? Sä oot nopea kuin Rainbow dash, Sulla on yhtä vahvat hampaat ku dinosauruksella) 

  2) Opettele positiivinen tapa kohdata lapsiesi toiminta
  1 vee:
  – Lapsi ei ymmärrä vielä juurikaan kieltoja tai kehotuksia, koska ymmärtää ylipäätänsä puhetta niin vähäsen
  – Kun olet ohjannut lapsen kädestä pitäen toivottuun ihaile samalla kuinka hienosti hän osaa tehdä sitä toivottua tekemistä. Voit harjoitella itse myös vähitellen kannustavan kehun käyttöä, noin vuoden päästä sillä alkaa olemaan lapselle merkitystä kun hän ryhtyy ymmärtämään puhetta paremmin

  4 vee:
  – Ryhdy sanomaan kannustava kehu kun lapsi leikkii nätisti sisaruksensa kanssa ja tekee jotain positiivista. Ryhdy erityisesti huomioimaan tätä tilannetta.

 • 3) Opeta mitä missäkin tilanteessa toivot lapsen tekevän ja mitä odotuksia sinulla siihen tilanteeseen on

  1 vee:
  – et pysty toteuttamaan vielä tätä juurikaan, koska hänen kehitystasonsa ei ihan vielä yllä pitkien syyseuraus juttujen hahmottamiseen, noin puoli-1 vuoden päästä voit keskittyä tähän enemmän: siis nyt ne “konstit” ovat ohjaaminen kädestä pitäen toiseen tekemiseen ja positiivinen iloinen äänensävy kun lapsi tekee positiivisia asioita.

  4 vee:
  – Käytä läpikäyntitekniikkaa kun huomaat että joku spesifi tilanne menee aina huonosti. Opeta lapselle miten haluat että hän toimii tässä tilanteessa, jotta teillä on kummallakin samat odotukset

  4) Ole pitkäjänteinen
  – Kasvattaminen on todella pitkäjänteistä toimintaa
  – Ei ole mitään taikasauvaa (tai yhtä konstia) jota heilauttamalla lapsen käyttäytyminen saadaan kerralla muutettua vaan kasvattaminen on elämänmittainen projekti
  – Konstit muuttuvat lapsen kasvaessa
  – Itse olen huomannut myös että omat lapseni käyttäytyvät eri tavoin eri ihmisten kanssa. Minua he tottelevat lähes kerrasta. Ihmistä, joka suhtautuu heihin negatiivisesti ja kielteisesti, he eivät tottele kerrasta.
  – Tulet olemaan tosi väsynyt kohta koska teille syntyy vauva. Hanki käsipareja ja lisäapua. Jos olet kuolemanväsynyt, et jaksa olla pitkäjänteinen.
  – Jos tarvitset apua pitkäjänteisyyteen tule uuden kirjani odotuslistalle: 12 viikkoa johdonmukaiseen vanhemmuuteen

  5) Opettele todella kuuntelemaan lapsiasi

  – Kuuntele mikä kiukun takana on syynä
  – 4 vuotias osaa varmasti sanoa mikä häntä harmittaa
  – Ole empaattinen tätä kiukkua kohtaan

  Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä!

  Jos muuten tarvitset tarkempaa ohjausta tiettyihin tilanteisiin, tässä on lisä-opas, jossa käydään syömis-, pukemis- ja siirtymistilanteet läpi Kannustavan kehun valossa:

  https://mammakaveri.fi/kannustavakehu-syodessa-pukiessa-siirtyessa/


  T. Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Mikä on mielenvikaisen vanhemman määritelmä?Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin…. ;)
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita