Lukijan kysymys: lapsi ei pue päiväkodissa ja henkilöstö ei tunnu auttavan lasta, mitä tehdä

12.3.2018
 • Heippa!

  Lukijan kiperä kysymys:

  “Kysyisin, kuinka paljon 2,5-vuotiaan tulisi osata pukea ja riisua itse?
  Päiväkodissa olen kuullut nyt kuukauden ajan päivittäin sekä
  vienti, että hakutilanteessa sitä ettei lapseni osoita
  oma-aloitteisuutta pukemiseen liittyen.

  Hänet on jopa jätetty neljänä päivänä sisälle muutaman vauvan kanssa, koska pukeutuminen on ollut liian haastavaa. Mielestäni tämmöinen rangaistus “et pääse leikkimään ulos ellet pue” on päiväkodin toimesta väärää
  toimintaa. Ei millään tavalla positiivista tai kannustavaa. Kuulemme
  päivittäin kommentteja miten lapsi puetuttaa tai riisututtaa itsensä
  ja odottaa palvelua.. olen todella surullinen tämän asian takia! Miten
  sinä neuvoisit toimimaan?”

  Tiedän, että tällä listallani on paljon päiväkodissa työskenteleviä lastentarhanopettajia ja muita varhaiskasvattajia.

  Arvostan heidän työtään aivan suunnattomasti. Pienellä palkalla, he jaksavat auttaa ja kasvattaa meidän lapsiamme.

  Mutta jos sinusta tuntuu että homma ei nyt suju niinkuin sinä toivoisit, on siinä palaverin paikka.

 • Etsin sinulle eräästä opinnäytetyöstä suuntaviivoja pukemiseen. “Auta minua pukemaan itse” (Pauliina Nuotiomaa, Jenna-Maria Salenius) todetaan näin:

  “Lapsen pukemistaitojen kehitys vaihtelee suuresti ja on aina yksilöllistä. Aikatauluja tärkeämpää on tunnistaa kehitystä eteenpäin vievä suunta, joten seuraavaksi esitetyt ikätasot ovat vain viitteellisiä.

  Noin puolentoista vuoden ikäisenä lapsi osaa itse riisua sukkansa, avatut kenkänsä ja lapasensa. Tästä noin puolen vuoden kuluttua hän osaa laittaa päähänsä hatun ja ottaa sen pois, pukea päälleen sukat, kengät ja housut sekä riisua avatun takin ja muita yksinkertaisia avattuja vaatteita.

  3-4-vuotiaana lapsi pukeutuu jo pääosin itse ja tarvitsee apua lähinnä vaatteiden kiinnittämisessä ja niiden oikeille paikoille laittamisessa. Sorminäppäryyden kehittyessä lapsi oppii ensin avaamaan nepparit ja vetoketjun, ja myöhemmin sulkemaan nepparit sekä avaamaan ja napittamaan isoja nappeja.

  Noin viisivuotiaana lapsi osaa kiinnittää vetoketjun ilman apua sekä sul- kea ja avata vyön tai soljen. Kuusivuotias osaa sitoa kengännauhat ja hupun nyörit sekä valita säähän ja tilaisuuteen sopivia vaatteita.”

  Kehityksellisesti siis 2,5 vuotias opettelee pukemaan itse, ei välttämättä osaa vielä pukea itse.

  Ehkä kuitenkin tärkeämpää on se, millainen tunne sinulla on jäänyt päiväkodin puolesta. Sinusta ei ollut reilua se, että lapsi jätettiin sisälle koska ei saatu vaatteita päälle.

  Joskus päiväkodin arki on niin rankkaa, että työntekijöiden täytyy tehdä valintoja. Voi olla että on ihan liian vähän käsipareja auttaa kaikkia lapsia.

  Joskus paikalla voi olla hoitajia, jotka eivät enää jaksa olla empaattisia. Tämä jälkimmäinen on huolestuttavaa.

  Ehkä neuvoisin sinua ottamaan nyt yhteyttä päiväkodin johtajaan ja pyytämään että istutte yhdessä alas johtajan ja lastentarhanopettajan/ryhmän aikuisen kanssa. Kerro rehellisesti että sinusta tuntuu pahalta ettet kuule muuta aikuisilta kuin valitusta pukemisesta.

  Tehkää suunnitelma sille miten lasta a) opetetaan pukemaan itse ts. mitkä vaatteet hänen täytyy saada itse päälle ja mitä autetaan b) mitä keinoja käytetään jotta lapsi voi oppia tämän asian c) millainen aikataulu tälle työskentelylle tehdään d) mikä on vastuunjako: mitä sinä opetat ja mitä päiväkoti opettaa ja e) mitä tehdään jos lapsi kieltäytyy.

  Kun teette yhteiset toimintatavat sinulle tulee parempi mieli. Tiedät mitä tehdään ja miksi. Samalla päiväkoti saa myös tukea omaan toimintaansa: teillä on yhteinen tavoite ja määränpää mitä kohti kulkea.

  🙂 Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Kun Jani Toivola hermostui…Miten lapsen saa pukemaan itse vaatteet päälle?
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita