Lukijan kysymys: miten pureminen saadaan loppumaan?

7.9.2017
 • Hei Katja!

  Olen lukenut postistasi, että ihmiset ovat kysyneet sinulta asioita. Joten itsekin nyt ajattelin sen tehdä.

  11kk vanha lapseni siis puree minua käteen, nenään ja nänniin ja aina kun koitan häntä komentaa hän vaan naureskelee minulle. Olen aina laittanut tissin piiloon tai käden pois, kun puree, ja sanonut tiukasti “EI” ja ollut vihasen näköinen. Se on auttanut hetkellisesti, mutta seuraavana päivänä pureminen jatkuu.

  Miten saisin sen loppumaan kokonaan?

  T. Anna-Karoliina

  Muistatko ilmaisen e-kirjani? Jos olet sen hukannut, niin saat sen ladattua tästä:

  https://mammakaveri.fi/wp-content/uploads/2017/06/ikäkausikirja.pdf

  11 kk lapsi on sensomotorisella kehityskaudella. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsi oppii parhaiten kokeilemalla asioita omalla kropallaan. Hän laittaa asioita suuhun, kokeilee käsillä, rämppää tavaroita, ryömii, konttaa tai taapertelee paikkoihin.

 • Samalla tavalla meidän täytyy opettaa lasta myös ihan kädestä pitäen. Lapsi ymmärtää huonosti vielä tällaisia lauseita: “ei älä pure mua, äitiä sattuu. Kuule tuo sattuu jos sinä puret, oletpa ilkeä”.

  Tämän ikäisen lapsen muistikin on vähän häilyvä. Lapsi muistaa kyllä jo asioita, mutta tämä asia voi olla hänelle epäselvä edelleen. Vihaiselta näyttäminen ja pelkkä EI ei välttämättä auta lasta ymmärtämään mitä hän voi sitten tehdä jos hän ei saa purra sinua.

  Mieti ensin, mitä toivoisit että lapsi tekisi sen sijasta että hän puree? Mihin toimintoon voit häntä ohjata? 

  Koska lapsi oppii koskemalla ja kokeilemalla, sinun täytyy ohjata häntä ihan kädestä pitäen, sanat eivät riitä.

  Sano esimerkiksi: “Ei, me ei purra, me silitetään”.
  Sitten samalla ohjaa lapsen kättä tekemään silittävää liikettä.

  Lasta voi huvittaa se, että äiti kiljahtelee: “Kas, kun puraisen, saan kiljahtelevan äänen, kuulostaa hauskalta!” Lapsi ei missään nimessä tee tätä ilkeyttään vaan koska haluaa kokeilla millaisia seuraamuksia saa aikaan.

  Jos voit, älä reagoi puremiseen mitenkään. Pysy ihan tyynenä vaikka sattuisikin. Ohjaa positiiviseen toimintaan. Muista Kannustava kehu kun lapsi ei pure, tai ryhtyy tekemään jotain muuta.

  Ja lopuksi. Toisto on oppimisen perusedellytys. Toista, toista, toista ja vielä kerran toista. Tsemppiä lapsesi kasvattamiseen!

  https://mammakaveri.fi/kannustavakehu/

  Toivottavasti näistä ajatuksista oli apua sinulle.

  T. Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Miten minä lopetin lapsille huutamisen?Tutkimus: Perheen tiukat rajat ja vanhempien korkea koulutus altistavat lapsen masennukselle
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita