Lukijan kysymys: Saako isovanhemmat hemmotella lasta kuinka paljon tahansa?

14.9.2018
 • Sain mielenkiintoisen kysymyksen taas sähköpostiini:

  ” Lapseni isovanhemmat hemmottelevat lastani, jonka olen ajatellut kuuluvankin asiaan sillä se on niiden tehtävä tiettyjen rajojen puitteissa. Olen myös ajatellut niin, että kyllä lapsi oppii, että isovanhemmilla on eri säännöt kuin kotona.

  Ongelma on nyt muodostunut siitä, kun isovanhempien hemmottelu on lähtenyt käsistä ja poikani saa lähes joka kerta kylässä ollessaan (ja kyläilyjä on monta kertaa viikossa) joko uuden lelun tai karkkia, vaikka on sovittu että karkkipäivä on lauantai.

  En alkuun huolestunut, mutta nyt minä saan kotona sammutella tulipaloja, kun poika vaatii myös kotioloissa uusia leluja ja herkkuja. Pysyn tiukkana, mutta on rasittavaa ottaa vastaan lapsen kiukkua. Olen puhunut tästä isovanhemmille, mutta en halua joutua heitä liian paljon rajoittamaan.
   
  Mitä sinun mielestä kannattaisi tällaisessa tilanteessa tehdä? Poikani täytti juuri 3-v. Voisiko tämä vanhemmiten helpottua ja minun pitää vaan kotona purra hammasta ja pysyä tiukkana? En halua lapsestani materialistia.”

   

 • Joku joskus sanoi hienosti: “It takes a village to raise a child.” Nyt sinun kyläsi ei toimi sinun arvojesi mukaisesti. On aika muuttaa kylän toimintaa.

  Mutta tuntuu kamalalta nostaa vaikeita aiheita rakkaiden ihmisten kanssa.

  Koska niinhän tässä täytyy tehdä.

  Täytyy uskaltaa sanoa isovanhemmille: “Tästä on tullut niin paljon ikäviä seurauksia, että mun täytyy rajoittaa teidän toimintaa. Ei voi antaa karkkia ja leluja joka kerta, se on ruvennut häiritsemään meidän arkea.”

  Mitä me pelätään silloin kun täytyy nostaa asioita pöydälle?

  Sitä että toiset suuttuvat?
  He hylkäävät meidät?
  Että teenkö itse tässä oikein? Mikä on oikein?

  Joten minun vastaukseni olisi tämä: isovanhempien täytyy kunnioittaa teidän perheen sääntöjä, erityisesti jos heidän kotona toimiminen aiheuttaa sinulle liikaa kuormitusta.

  Ja jos sinulle tulee liikaa kuormitusta, et todennäköisesti jaksa olla lapselle kiva. Ja kun et jaksa olla lapselle kiva niin todennäköisemmin sorrut huutamaan ja rankaisemaan lasta. Ja kohta teidän vierailut isovanhempien kanssa värittyy sillä, että olet jo valmiiksi vähän tatti otsassa kun tiedät mihin se kaikki johtaa.

  Entä miten ratkaistaan.

  Ainoastaan ja vain keskustelemalla. Istu alas, kerro millaista arki on aina mummulavierailujen jälkeen. Sano, ettet jaksa sitä mankumista. Voisivatko he helpottaa sinun kuormaasi vetämällä myös rajat?

  Ja kun he vetävät rajat lapsellesi, muista myös mummuille ja vaareille kannustava kehu:

  Kiitos kun sanoit ei, te ootte hyviä vetämään rajoja. Te autatte mua kasvattamaan, te ootte kivoja kasvatuskumppaneita.

  www.mammakaveri.fi/kannustavakehu

  T. Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Miksi seikkailu on osa meidän perheen visiota?Tutkimus: Nämä ongelmat voi välttää positiivisella kasvatuksella
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita