Mitä tehdä kun äidillä menee liian lujaa?

28.11.2017
 • Sain seuraavan, mieltä lämmittävän viestin eräältä lukijalta:

  “Hei Katja,
  tähän viestiin oli pakko vastata, koska mieleeni tuli halu kertoa, että olen ottanut yhden metodisi käyttöön ITSELLENI!

  Ennakoivalla kertomisella olen päässyt jo pitkälle, asiat etenee ja lapsi tietää mitä tuleman pitää. Tilanteen ollessa edessä, jos en empatialla ja kehulla saanut lasta kuitenkaan tekemään jotain (esim syömään), hermostuin ja otin pian ns. kovan kovaa vastaan.

  Huomasin kuitenkin että, kun olen käynyt lapsen kanssa läpi mitä tuleman pitää, jatkan ääneen asian puhumisen itselleni. Siis lapselle esim “nyt on ruoka-aika, käydään pesemässä kädet ja käydään pöytään”, pöydän luona jatkan “pöytään ei tuoda leluja” tai “istutaan omalla paikalla niin kauan kunnes olemme syöneet”.

 •  
  Itselleni jatkan ääneen “äiti istuu ruokailussa rauhassa ja kaikki saavat maistella masunsa täyteen” ja jos meinaan hermostua jatkan “äidillä on vielä ruokaa lautasella ja nyt äiti syö pikkuisen kerrallaan niin jaksan ruuan jälkeen taas leikkiä” jne. Tai kaupassa “äiti kävelee rauhallisesti ja tutkin yhdessä lapsen kanssa ostoslistaa”, “nyt äidillä menee liian lujaa ja äiti pysähtyy nyt vähän hengähtämään”.

  Siis tilanteessa kuin tilanteessa lapsen kuullen kerron itselleni mitä odotan itseltäni (käytös). Tämä on tuonut sekä itselleni rauhaa ja lisämalttia mutta myös lapsille ahaa elämyksiä, että hei nämä säännöt koskevatkin kaikkia, ei vain lapsia. Ja useat tilanteet ovat rauhoittuneet ja edenneet loistavasti!”

  En osaa muuta tähän sanoa kuin (oman esikoiseni sanoin, joka koulusta tultuaan aina toteaa, että koulu on…)

  MAH-TA-VAA!

  Tämä on juuri se syy miksi näitä kirjoja kirjoittelen!

  Ja jos mietit mitä tekniikkaa lukijani tässä käytti, niin voit lukea siitä täältä:

  www.mammakaveri.f/lapikayntitekniikka


  T. Katja
  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Empatia vs. kova kovaa vastaan?Miten lapsen saa lopettamaan unnutuksen?
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita