Mitä tehdä kun lapsi herää keskellä yötä eikä suostu enää nukahtamaan uudestaan

5.1.2018
 • Heippa!

  Jälleen kinkkinen lukijan kysymys:

  “Kotona on vahvatatoinen pian 3v tyttö ja vähän alta 1v poika. Nukkumaan menot ja illat ovat alkaneet sujua paremmin – kiitos sinun vinkkien ja linkkien joista saa välillä suoraa apua ja välillä hyviä mietintä hetkiä ja ahaa-elämyksiä.

  Nyt olen kuitenkin taas uuden ongelman edessä. Tuo tyttö kyllä tietää mitä naruja vedellä, jotta tehdään niinkun hän haluaa.. Herää nykyään välillä aamuyöllä ja vaatii päästä olkkariin katsomaan piirrettyjä. Käsken/pyydän häntä jatkamaan unia, mutta käy huutamaan sillä samalla sekunnilla. (Päivällä saa huutaa vaikka kuinka kauan, mutta en anna periksi, etsimme kompromissin). Ärsyttää, että joudun tanssimaan hänen pillin mukaansa, koska muuten poika herää, ja minun yöstäni tulee liian rankka. Menemme siis katsomaan telkkaria, sitten hän keksii että haluaa sitä ja haluaa tätä ja taas huutaa kovaan ääneen jos ei saa tahtoaan läpi. Eli aamuyöllä 03.00-06.00 joudun tekemään kaiken mitä pyytää, tai huutaa ja herättää vauvan. Välillä mielessä vilahtaa väkivaltaisia ajatuksiakin.. Nukun sohvalla tytön katsellessa telkkaria kun vihdoin on tyytyväinen – en kuitenkaan haluaisi että hän pääsee sitä tekemään, ennen kuin on oikeasti aamu ja aamupala ja piirretty hetki..

  Siis, onko ainut mahdollisuuteni vain antaa huutaa ja kärsiä itse x-monta yötä, viikkoa… Tai kuinka kauan kestääkään että ymmärtää, koska kärsimystä siitä tulee, poika ei tule nukahtamaan uudelleen ihan heti, jos ollenkaan ennen aamupäikkyjä sitteb.. Vai onko ideoita? (Toivon kovasti että olisi…) “

  Nyt olet saattanut itsesi aikamoiseen tilanteeseen. Et ehkä pidä tästä mitä sanon, mutta sanon kuitenkin.

  Varmaan itsekin ajattelet, että tuo mitä tapahtuu öisin, on sinun kannaltasi täysin kohtuutonta. Siksi sen on loputtava. Tässä on jotain ajatuksia, ja muutama konkreettinen neuvo, josta voit lähteä liikkeelle.

 • Seuraavan viikon käyt joka päivä läpikäyntitekniikan avulla lapsen kanssa lävitse sitä, mitä tehdään yöllä: Ts. nukutaan. Ja mitä tehdään silloin jos herätään keskellä yötä (laitetaan silmät kiinni ja pannaan uudestaan nukkumaan). Jauhat tätä joka päivä ainakin seuraavat kaksi viikkoa.

  Kun lapsi herää yöllä, muistutat: mitä pitää tehdä kun herää (laittaa silmät kiinni, pään tyynyyn ja ryhtyy nukkumaan) ja mitä tehdään yöllä (yöllä nukutaan).

  Käy läpi myös mitä tapahtuu jos lapsi herää yöllä, ja herättää koko perheen. Veli herää, äiti nukuttaa veljen uudestaan.

  Jos haluat, vot ottaa mukaan pikkupalkintojen strategian, joka löytyy läpikäyntitekniikka -kirjastani.

  Jos tyttö ryhtyy huutamaan, niin totetat: “Sua harmittaa kun et saa valvoa yöllä”. Ja sitten taas: “yöllä nukutaan, nyt laitetaan silmät kiinni ja ryhdyt nukkumaan”. Jos lapsi jatkaa huutamista voit sanoa: “Meillä puhutaan sanoilla, ei huudeta, mikä sua harmittaa?”

  Lasta voi pelottaa yöllä olla yksin. Jos hän saa sanottua tämän, ja sinä pystyt kohtaamaan asian empaattisesti, voi olla että hän rauhoittuu takaisin petiin.

  Todennäköisesti huutamatta tätä ei saa ratkaistua. Mutta sekä läpikäyntitekniikka että pikkupalkinnot ehkä nopeuttavat prosessia.

  Pienempi saattaa herätä, mutta sille ei voi mitään, ellet voi tehdä niin, että laitat pienemmän nukkumaan vaikka sinun huoneeseesi.

  Suosittelen myös, että luet muutaman hyvän unikirjan kuten “unihiekkaa etsimässä” tai “lempeä matka höyhensaarille”. Niistä voisi olla sinulle myös hyötyä.

  Tsemppiä öihin!


  🙂 Katja
  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Kun antaa pikkusormen…Toimi näin, kun isompi sisarus kiusaa tahallaan pienempäänsä
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita