Mitä tehdä kun lapsi saa hillittömät kilarit?

7.12.2017
 •  
  Heippa!

  Sain tällaisen kysymyksen Facebookin kautta:

  “Meillä on nuorin lapsista 3,5v. Äärimmäisen iloinen ja hyvinvoiva, mutta myös järkyttävän jääräpäinen. Viime aikoina kuvioon on tullut kotona kaikessa ei, mikäli se ei herraa miellytä. Eikä siinä mitään, mutta nykyisin hän potkii, lyö, sylkee, heittelee tavaroita milloin mistäkin syystä. Sekä isoja sisaruksia että vanhempia kohtaan.

  Onko mitään muuta keinoa saada toiminta loppumaan kuin lopettaa se ja selittää, että niin ei toimita.

  Isommilla lapsilla tällainen muutama kerta sanomista on riittänyt, kun aikoinaan kokeilivat, saako aikuista lyödä.. Meinaan mistään “huomaan, että sua nyt kovasti harmittaa”- keskusteluista ei ole mitään hyötyä.

  Huomioita ja hellyyttä hän saa reippaastikin. Päiväkotia on käynyt nyt toukokuusta lähtien, kesäloma tosin välissä. Onko tämä jotakin siihen liittyvää purkautumista, vaikka päiväkoti sujuu hienosti?”

  En usko että kyse on päiväkodista. Herra vain nyt kokeilee rajojaan.

 • Ekakin, sulle voisi hyvää käydä läpi nämä Raisa Cacciatoren aggression portaat, ymmärrät lapsen raivoa vähän paremmin.

  https://www.urpot.fi/vanhemmille/tietoa/aggression-portaat/


  Mutta mitä voidaan tehdä:

  Kun lapsi on rauhallinen tee läpikäyntitekniikkaa hänen kanssaan: Mitä missäkin tilanteessa tehdään, miten toimitaan? Jos asiat ei suju niinkuin haluan, mitä voin tehdä sen sijaan että riehun ja potkin? Käy läpi niin kauan, että alat näkemään raivokohtauksissa muutosta.

  Kun raivo tulee ota syliin jos se auttaa, jos ei, nosta paikkaan missä ei voi satuttaa toista: ole hiljaa jos se auttaa, puhu jos se auttaa. Lapsi on ehkä niin valtavassa tunnekuohussa ettei kuule enää mitään. Silloin ei paljon “sinä olet nyt vihainen” puhuminen auta. Puhu sitten kun lapsi rauhoittuu, kysy: mikä harmitti? KÄytä kuuntelevaa keskustelua: älä arvostele tai yritä selittää lapselle mitään. Totea lapsen sanoin: “sua harmitti kun et saanut sitä lelua, olipa harmi juttu”. Älä siis sano “no kuule joskus täytyy kestää se että lelut ei oo kaikki omia”, huomaat varmaan eron.

  Toivottavasti näistä oli sinulle apua!


  T. Katja
  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Millaisia leimoja lyöt lapseesi?Kun antaa pikkusormen…
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita