Miten minä lopetin lapsille huutamisen?

7.9.2017
 • Muistan tarkalleen sen hetken kun tiesin, että huutaminen tässä perheessä on loputtava. Olimme matkalla ulos ja isompi lapsi heittäytyi spagetiksi lattialle eikä enää edes yrittänyt auttaa minua pukemaan häntä.

  Revin raivoisasti haalarin vetskaria kiinni ja samalla huomasin, että pienempi taapersi kohti kuumana olevaa uunia.

  Huusin: ”pysähdy, seis, PYSÄHDY”.

  Pienempi jatkoi iloisesti eteenpäin, kuin ei olisi kuullut mitään.

  Riuhtaisin käteni irti isomman haalarista, ja sukelsin pysäyttämään lapsen juuri ennenkuin käsi ehti koskea tulikuumaa uuninluukkua.

  Näin isomman itkevän koska olin saanut vedettyä haalarin vetskarin väliin myös palan lapsen ihoa.

  Muistin yhtäkkiä tarinan paimenpojasta ja sudesta. Paimenpoika halusi vitsailla kyläläisten kustannuksella ja tuli vuorilta alas huutaen ”susi, susi”.

  Pari kertaa kyläläiset menivät halpaan ja paimenpoika sai hyvät naurut.
  Mutta sitten koitti päivä, jolloin paimenpoika näki oikean suden vaanimassa lähellä. Hän kauhistui ja ryhtyi juoksemaan paniikissa kohti kylää: ”Susi, oikeasti, susi!”. Kukaan ei lotkauttanut korviaan.

 • Ymmärsin sinä päivänä, että minusta oli tullut sadun paimenpoika. Olin huutanut lapsille niin monta kertaa, että sillä ei ollut enää merkitystä.

  Kahden viikon päästä tästä päätöksestä huomasin, etten enää huutanut lapsilleni kuin erittäin satunnaisesti.

  Anna kun näytän mitä ryhdyin tekemään erilailla.

  Ymmärsin, että minun on opetettava lapsilleni parempia käytösmalleja: siirtymään sujuvasti paikasta toiseen, pukemaan itsenäisesti, kuuntelemaan kun minä puhun heille.

  Palasin takaisin omien puheterapeutin opintojeni pariin ja huomasin, että minun puheterapeutin työkalupakissa on kolme erittäin hyvää tekniikkaa, joilla lapsen käytösmalleja muutetaan.

  Sovelsin näitä omiin, ihan tavallisesti kehittyviin lapsiini. Ja lapset ryhtyivät toimimaan niinkuin halusin. Isompi puki itse, pienempi pysähtyi kun pyysin häntä tekemään niin.

  Nämä tekniikat löydät yksityiskohtaisesti selitettynä tästä kirjastani:

  https://mammakaveri.fi/lapikayntitekniikka/

  T. Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Kasvatatko silmä silmästä periaatteella lastasi?Lukijan kysymys: miten pureminen saadaan loppumaan?
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita