Näin lapselle kasvaa hyvä itsetunto

19.2.2018
 • Heippa!

  Yksi merkittävimmistä ja omaa ajatteluani muuttavimmista vanhemmuushetkestä syntyi vau.fi verkkosivua lukiessani.

  Tästä on jo jokunen vuosi.

  Törmäsin artikkeliin nimeltä “Näin lapselle kehittyy hyvä itsetunto”.

  Siinä oli haastateltu lasten ja nuorten psykologia Sirkku Niemelää, joka sanoi jotain joka kolahti minuun todella syvälle.

  Sirkku totesi:

  ”On tutkittu, että noin kymmenvuotiaaksi asti vanhemman mielipide on lapselle se perimmäinen totuus. Siksi pikkulapsiaika on otollinen lapsen itsetunnon vahvistamisen, mutta toisaalta myös itsetunnon lyttäämisen kannalta. Positiivinen, mutta samalla rehellinen palaute on kaikkein parasta.”

  Jos kymmenen vuotta vanhemman mielipide on lapsen perimmäinen totuus, millainen totuus minä haluan olla.

 • Toki haluan olla rehellinen.

  Mutta haluan että he näkevät itsensä vahvoina juuri sellaisina kuin he ovat.

  Tästä lauseesta lähti rakentumaan minulle tarve puhua lapselle rehellisen kannustavasti. Ja siitä lähti syntymään ajatus kannustavasta kehusta.

  Samalla viikolla nimittäin olin lukenut toisen artikkelin, jossa Jari Sinkkonen totesi, että liiallinen kehuminen ei auta lasta. Vaan jopa voi lytätä hänen itsetuntoaan.

  Kun ensimmäisen kerran kuulin tämän Sinkkosen toteamuksen, olin aivan että eihän toi voi pitää paikkaansa.

  Mutta totta se oli. Wulf-Uwe Meyerin Europen review of social psychology -lehdessä 1992 julkaistussa tutkimuksessa “Paradoxical effects of praise
  and criticism on perceived ability” on todettu tämä asia: kannustuksen täytyy olla aito, rehellinen ja todellinen palaute lapsen taidoista. Jos palkitsen lasta silloin, kun lapsi ei ole todellisuudessa tehnyt mitään merkittävää jää lapselle mielikuva: mikä minussa on niin peruuttamattoman huonoa että vanhempien täytyy valehdella.

  Siksi kannustava kehu lähtee aina siitä ajatuksesta, että kehu on aito ja kertoo tarkalleen lapselle mitä hän tekee oikein. Siinä ei ole ylisanoja eikä ylimääräistä hössötystä. Siksi se toimii.

  Voit tutustua kirjaan tästä:
  www.mammakaveri.fi/kannustavakehu


  🙂 Katja

  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Aika kusinen juttu… ;) ja miten siitä ehkä voisi selvitäVauva syntyy kohta! Miten autan isompaa selviytymään?
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita