Tee näin kun lapsen sängyn alta löytyy mörkö

21.8.2017
 • Sain Tialta mielenkiintoisen kysymyksen lapsen peloista: 

  “Tyttäremme 3,5 vuotta ei uskalla nukahtaa yksin huoneessaan. Hän kertoi pelkäävänsä että joku tulee hänen huoneeseensa.
  Tottakai olen vakuutellut hänelle että kodissamme ovat hänen lisäkseen vain me vanhemmat mutta tyttö on aidosti peloissaan silti, enkä millään keksi mitään tilannetta, josta pelko olisi voinut syntyä, jotta voisimme siitä jutella ja sitä kautta purkaa tilannetta.
  Onko vinkkejä tällaisten pelkojen käsittelyyn?”

  Oletko lukenut ilmaisen ekirjani lapsen kehityksestä?

  Muistatko millä kehitystasolla lapsi on?

  Juurikin niin, Preoperationaalisessa vaiheessa.

  Tämä tarkoittaa siis istä, että lapsen mielikuvitus on totta. Lapsi uskoo joulupukkiin ja yksisarvisiin. Ja mörkö on sängyn alla vaikka äiti kuinka sanoisi että se ei siellä ole.

  Tärkeintä on nyt että:

  1) Suhtaudut vakavasti lapsen pelkoon. Lasta pelottaa ihan oikeasti eikä auta se että sanoo: “ei sieltä kukaan tuu”.

  2) Et enää ajattele että sinä tai kukaan muukaan on pelon aiheuttanut. Pelko aiheutuu lapsen kehitystasosta ja on ihan normaalia.

  3) Kuuntelet todella lasta. Kun hän kertoo pelosta pyri käyttämään omissa ilmaisuissasi kieltä joka ei arvota tai vähättele lapsen tunnetta. Esim. voit todeta vaan: “sä pelkäät että sieltä tulee joku” “mä huomaan että sua pelottaa tämä asia, äiti on tässä ja pidän susta huolta”.
  Vältä tällaisia ilmaisuja: “no toi on ihan höpsöä (HUOMAA TÄMÄ ARVOTTAA LAPSEN TUNNETTA, ARVOTAT SEN HÖPSÖKSI), ei sieltä kukaan tuu (HUOMAA TÄMÄ VÄHÄTTELEE LAPSEN TUNNETTA)”

 • Puhun usein vanhemmille “empaattisesta kuuntelusta” tai uusi sanani on “kuunteleva keskustelu”. Tässä lapsen asiat otetaan tosissaan ja pyritään siihen, ettei lapsen sanoja ja tunteita vähätellä vaan todella pyritään kuuntelemaan lapsen ajatuksia.

  Kuuntelevasta keskustelusta tulee kirjakin ulos, kunhan se on muhinut päässä siihen pisteeseen että saan sen kirjoitettua ulos.

  4) Kun olet jutellut lapsen kanssa asiasta ja olette pääseet johonkin pisteeseen jossa lapsi on rauhoittunut, muistathan vielä kannustavan kehun “Sinä kerroit minulle tarkasti mikä pelottaa, olet hyvä sanomaan aikuisille asioita”

  Ainiin, löysin MLL:n Vanhempainnetistä tällaisen artikkelin, josta voi teille olla iloa, lopussa myös mm. ladattava ilmainen työkirja:

  https://www.mll.fi/vanhemmille/tukea-perheen-huoliin-ja-kriiseihin/lapsi-pelkaa/


  T. Katja
   
  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Mitä yksivuotiaalle nyt ei ainakaan kannata sanoaLueppas reippaasti tämä sähköposti!
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita