Toimi näin, kun isompi sisarus kiusaa tahallaan pienempäänsä

15.1.2018
 • Heippa!

  Tällainen pähkinä odotti sähköpostissani purtavaksi:

  “Osaisitkohan auttaa ongelmassani. Meillä reilu 3,5-vuotias isoveli kiusaa 1v4kk vanhaa pikkuveljeään ja mulla meinaa tippua järki päästä. Eli siis pikkuveli on juuri opettelemassa kävelemään ja isoveli tuntuu saavan suurta nautintoa siitä, että saa kampattua tai tönäistyä pikkuveljen kumoon. Tätä on jatkunut jo pari kuukautta.

  On koitettua sanoa asiasta sievästi perustellen ja vähemmän sievästi, mutta mikään ei tunnu auttavan. Hän sanoo joka kerta, että joo en tee enää. Tätä “en tee enää” kestää ehkä noin 10minuuttia. Mikä avuksi? Koitamme kyllä huomioida molempia lapsia, joten en tiedä voiko se mustasukkaisuuttakaan olla. Väsymys ainakin vaikuttaa varmasti asiaan, isoveli kun ei suostu päiväunille enää, vaikka selvästi olisi niiden tarpeessa. Yöunia onneksi tulee noin 11h.”

  Se on ihan varmasti mustasukkaisuutta, ja huomionkipeyttä. Ja lapsihan saa sillä tavalla joka kerta sinun huomiosi, kun torut ja kerrot ja kertaat että mitä ei pitänytkään tehdä.

  Oletko opetellut jo kannustavan kehun ja läpikäyntitekniikan?

  Nyt on aika laittaa nämä kaksi käytäntöön.

 • Toimi seuraavat kaksi viikkoa näin:

  1) Kun isoveli tekee jotain kaunista pikkuveljeä kohtaan, sano tarkka kannustava kehu (opettele kirjasta tarkemmin resepti), siis suurinpiirtein näin: “sinä autoit pikkuveljelle sukat jalkaan, sinä olet hyvä isoveli”. Etsimällä etsi spontaaneja tilanteita, jossa voit tätä viljellä.

  2) Tee läpikäyntitekniikkaa isoveljen kanssa tilanteiden ulkopuolella kun teette jotain kivaa kahdestaan: “miten kuljetaan pikkuveljen kanssa?” ja lapsi kertoo “minä autan kädestä, ettei pikkuveli kaadu”. Ja muista jos näet hänet auttamassa pikkuveljeä pysymään pystyssä, anna kannustava kehu: “sinä autoit veljeä kädestä ettei veli kaadu, sinä olet huomaavainen isoveli”

  3) Ota isoveli mukaan juttuihin, joihin ei pienet pääse ja korosta sitä, että kun sinä olet nyt isoveli niin sinä saat tehdä näitä juttuja. Kehu ja kannusta näissä kohdissa, kuinka hän on taitava ym… iso poika.

  4) Kun väistämättä tilanne tulee eteen että isoveli kamppaa taas pikkuveljen toimi näin: Nappaa pikkuveli kauemmas äläkä reagoi yhtään mitenkään. Käännä vaikka selkäsi ja pure hammasta. Isoveli ei jatkossa saa näillä tempuilla mitään huomiota.

  Toivottavasti tästä on apua, olisi kiva kuulla miten tilanne kehittyi kun toimit näin johdonmukaisesti. Jos johdonmukaisesti toimimiminen on muuten ongelmallista, lue “Siirrä kannustava vanhemmuus arkeesi” -kirja.

  🙂 Katja
  Liity Katjan sähköpostilistalle ja saa sähköpostiisi ilmainen ekirja “Mistä on tasapainoiset lapset tehty? Ymmärrä lapsen kasvua, tue lapsen itsetuntoa”
Mitä tehdä kun lapsi herää keskellä yötä eikä suostu enää nukahtamaan uudestaanKaaos kauppareissulla, ja miksi siinä kävi niin
Show Buttons
Hide Buttons
Ei tuotteita